Munkavédelem, munkabiztonság


Megfelelő testi és szellemi alkalmasság:
- A hasítót csak olyan személy használhatja, aki testileg és szellemileg erre alkalmas.

- Figyelem:

Motoros gépekkel történő munka során figyelmünk nem lankadhat, tekintetünk nem kalandozhat el másfelé.
Amint valamihez hozzászokunk, önbizalmunk megnő az adott tárgyal kapcsolatba és úgy érezzük már uralhatjuk ekkora már a biztonsági követelményeket is tévesen háttérbe szorítjuk. NE tegyük! Az esetek túlnyomó részébe a hanyag figyelmetlen és nem kelő körültekintéssel végzett munka alkalmával történik meg a baleset.

- Védőfelszerelés:
Acélbetétes bakancs és bőrkesztyű kötelező.- Felügyelet:
Mindenképpen ajánlatos társsal dolgozni egy másik ember felügyeljen, segítse munkánkat.

- Vészkapcsoló:
Abban az estben, ha baj van ez az eszköz fog segíteni, hogy azt meg tudjuk állítani. Kötelező darab minden gépen!- Elfordulás gátló:
Kugli és méterfa hasítása esetében is kötelező a gépen az úgynevezett elfordulás gátló. Az elfordulás gátlónak minden esetben erősebbnek kell lennie, mint a hajtómű által leadott forgatónyomaték, vagyis nem lehet kihajlása a motor által leadott erő hatására.

- Maximális fordulat:
Maximális fordulatot 400 1/percre leredukálni. Ennél magasabb fordulat kezelhetetlené balesetveszélyesé teszi a gépet és a hasítás sem lesz ideális.

- Irányváltó kapcsoló:
Az irányváltó kapcsolót csak kellő körültekintéssel használjuk, ha megszorult vagy lefulladt a gép inkább kézzel hajtsuk vissza kúpot. A hirtelen irányváltás során a kúp ledobhatja, a fát magáról mivel ellenkező irányba nem húzza magára, hanem tolja el magától a fát.

- Aprófát ne:
Ha apró gyújtós fát akarunk még kisebbre hasítani nem biztos, hogy a kúpos hasító a megfelelő választás. Ugyanis az aprófa nem fekszik fel a talpára úgy, mint a kuglizott közel kör keresztmetszetű fa így nincs is, ami megakadályozza az elfordulásban ezért balesetveszélyes ilyet hasítani.

- Védőburkolat:
Kötelező az ékszíjtárcsák körül elhelyezett burkolatot készíteni.

- Ne hasaljunk a fára:
A fát egyenes testtartással nyomjuk, neki a kúp hegyének nem fekszünk neki és nem erőből toljuk, ha csak így kap rá akkor nem megfelelő a hegy kiképzése vagy a menetprofil. Hagyjuk, amíg egyenletesen erőhatás nélkül magára húzza és szétrepíti a fát.

Ne emeljük túl magasra a kúp hegyét:
Abban az estben, ha az asztaltól túl magasra emeljük a kúpot elfordíthatja a fát és balesetet okozhat. Ezt a magasságot 10cm alatt ajánlott tartani.Jó megoldás a fát megvezető kiegészítő:
Így nincs közvetlen kapcsolatunk a géppel, ezáltal csökkenteni lehet a baleseti kockázatot.Gyermekek elől elzárandó:
Az ilyen és ehhez hasonló veszélyes gépek közelébe gyermeket soha ne engedjünk.

Aki gépépítésre adja a fejét csak saját felelősségre és kellő szaktudással tegye, ha ez nincs meg kérje szakember segítségét! A hevenyészetten össze állított gép balesetveszélyessé válhat!

 Vásárlói képek