Állítva vagy fektetve hasítsuk el a kuglit?
- A kuglinak minden esetben a talpán kell állítva lennie a hasításkor, amennyiben fektetve akarjuk hasítani a fát úgy a kúp, megszorul a tengelyre pedig függőleges irányban fog a terhelés hatni, ezáltal szép lassan elfárad az anyag (tengely) és idővel eltörik.

Helytelen elhelyezés! (1. és 2. ábra)
Helyes! (3. és 4. ábra)


Hogy érdemes elhelyezni a kúpot és az elfordulás gátlót?

- A képen látható egyszerű ökölszabály támpontot ad a kúp és a gátló körülbelüli elhelyezésére.
A valóságban a tökéletes beállítástól ezek az értékek minimálisan eltérhetnek.


Miért nem fordul el hasításkor a fa?
- A hasítókúp általában a kugli magasságának az 1/3 részénél van vagyis ha 30cm magas a kugli akkor 8-10cm magasságban helyezzük el a kúp hegyét. Valamint az elfordulást meggátolhatja még a hasítókúp alatt elhelyezett ék ez nagyon fontos kiegészítő!!!

Mekkora teljesítmény szükséges a hasításához ?
- Ez függ a hasítandó fa fajtájától illetve attól, hogy kugli vagy méterfát akarunk e hasítani. Valamint áttétellel vagy közvetlen akarjuk e meghajtani a kúpot.

Milyen fordulat tartományba érdemes használni a hasítókúpot ?
- 250-500 közötti fordulat/perc tartományba érdemes megválasztani a fordulatszámot. Attól függően, hogy milyen átmérőjű fát és milyen meghajtást használunk a hasításhoz.

Miért jobb a kétbekezdésű menet, mint az egy ?
- Az egybekezdésű menetek általában nehezebben fúrnak bele a fába, mint a kétbezkedésűek ezért, hogy könnyebben lehessen megkezdeni a hasítást túl hegyesre készítik őket így viszont könnyen letörik a hegyük. Valamint a kétbekezdésű menetes kúpok könnyben szétfúrják a görcsös részeket a kereszt élnek köszönhetően.

Mi az a változó menetemelkedés?
- A hasítókúp elejétől indulva folyamatosan nő az emelkedése a menetnek.
A menetemelkedés: az egy fordulat alatt megtett távolság jelen esetben a fában és a táv milliméterben értendő.

Mi az előnye a változó menetemelkedésnek?
- A kúp hegyénél kisebb a menetemelkedés így még könnyebben tud belekapni a fába, mint a normál menetemelkedéssel ellátott kúpok. Ezáltal kisebb erőszükségletet igényel a hasítás megkezdése.

Szükség van a mély menetárokra ?
- Nincs, hiszen a fa hamarabb széthasad, mint hogy a mélyebb menetárkokat is kitöltse. A túl mély menetárokkal rendelkező kúpok nehezebben kapnak bele a fába. Így két lehetőség áll fenn vagy nagyon hegyes így könnyebben kap bele, de törékeny lehet vagy marad tompa végű akkor viszont nehezebben kap a fába. Ezért alkalmazunk az összes általunk gyártott kúpnál kétbekezdésű menetet (jobb oldali kúp). A gyártása így nehezebb, de jó arany középút a túl hegyes és a tompa között.


Mekkora az ideális tengely méret ?
- Biztonságtechnikai szempontból a 35mm-nél nagyobb tengely méret a megfelelő. Így kevésbé kell tartani esetleges tengely kihajlástól és az anyagfáradásból eredő töréstől.

Szükség van a teljes kúp hőkezelésére?
- Nem, hiszen a hegy az ami belefúr a fába és megindítja a fa repedését ezért ez a rész van nagyobb igénybevételnek kitéve így elegendő a kúp elejét vagy a cserélhető hegyet edzeni.
A kúp kéregedzve van. Ez egy indukciós felületi edzés, ami lehetővé teszi,hogy a magszívóssága megmaradjon így a fárasztó igénybevétellel szemben sokkal jobban ellenáll ezáltal az esetleges hegy lepattanásától sem kell tartani.
(nem válik az egész kúp teljes keresztmetszetében rideggé)

Ajánlatos közvetlen villanymotor tengelyre szerelni a kúpot ?
- Nem mert tönkre teszi a villanymotor csapágyazását! Túl nagy lesz a fordulat így baleset veszélyes és a hasítás sem ideális. Valószínűleg a tengely átmérő sem felel meg az ajánlott méretnek.

Milyen ékszíjtárcsát válasszak ?
- Az ékszíjtárcsa kiválasztásnál figyelembe kell venni a motor fordulatszámát. Ajánlott kétsoros (dupla) ékszíjtárcsát felszerelni, hogy az ékszíj ne csússzon meg nagyobb ellenállás esetén. Javasolt ékszíj szélesség 13mm és 17mm. Fordulatszám kiszámolásához egy egyszerű példa: 1440 1/perc fordulatszámú motorhoz ahol a motoron lévő tárcsa 100mm átmérőjű felülre pedig 300mm-es tárcsa kerülne, vagyis harmadoljuk a fordulatszámot így kapjuk az alábbi értéket: 1440/3 =480 1/perc

Milyen ékszíjat válasszak ?
- Normál profilú burkolt szíjak helyett javasoljuk a fogazott ékszíjat ez pontosabb illeszkedést tesz lehetővé így nagyobb nyomaték átvitelre képes. Rugalmasabbak ezáltal nő a szíj élettartama is.

Milyen méretű hasítókúpot válasszak ?
- Ez függ a hasítandó fa méretétől. A legkisebb, vagyis a 60-as átmérőjű kúpot kugli fa hasításához ajánljuk 30-40cm -es átmérőig. A 80-as kúp kugli és vékonyabb méterfákhoz jó. A 110-es kúp kugli és vastagabb méterfákhoz is használható.

Mekkora teljesítményű villanymotort válasszak?
- A 60-as kúp 2kW-tól ajánlott
80-as kúp 3kW-tól
110-es kúp 4-5kW-tól.

1 fázisról (230V) is tudom üzemeltetni a hasító gépem?
- Igen egyfázisú villanymotorhoz a legkisebb 60-as átmérőjű kúpot javasoljuk.
Ajánlatos hozzá egy nagyobb ékszíjtárcsát beszerezni, amely lendkerékként is funkcionál.
1 fázisú villanymotorral többnyire kugli fát tudunk majd elhasítani méterfát kevésbé.

Milyen menetirányú kúpot válasszak?
- A menetirány megválasztása a forgásiránytól függ. Abban az esetben, ha szembe állunk a kúp hegyével és óra járásával megegyezően jobb kéz fele forog, akkor balos menetirányú kúp fog kelleni, ha óra járásával ellentétesen forog, akkor jobbos menetű kell.
Ha az irányváltás megoldható a menetiránynak nincs jelentősebb szerepe, vagyis a jobbos és a balos menettel is egyformán lehet hasítani.

Érdemes a kapálógép kihajtására szerelni a kúpot ?
- Nem, mert a fordulatszám túl alacsony lesz így a hasítás sem ideális.
A mechanikai felépítése sem felel meg a biztonságtechnikai követelményeknek.