Kúpos hasítóval kapcsolatos kérdések és válaszok egy helyen !

Állítva vagy fektetve hasítsuk el a kuglit?

- A kuglinak minden esetben a talpán kell állítva lennie a hasításkor, amennyiben fektetve akarjuk hasítani a fát úgy a kúp, megszorul a tengelyre pedig függőleges irányban fog a terhelés hatni, ezáltal szép lassan elfárad az anyag (tengely) és idővel eltörik.

Helytelen elhelyezés! (1. és 2. ábra)
Ebben az esetben elfordulás gátlót sem tudnánk elhelyezni az asztalon.
Helyes! (3. és 4. ábra)Hogy érdemes elhelyezni a kúpot és az elfordulás gátlót?
- A képen látható egyszerű ökölszabály támpontot ad a kúp és a gátló körülbelüli elhelyezésére.
A valóságban a tökéletes beállítástól ezek az értékek minimálisan eltérhetnek.


Kúpos fahasító gép méretei?
- Minden rendelés mellé csatolunk egy műszaki rajzot (tervrajzot)beméretezve.

Miért nem fordul el hasításkor a fa?
- A hasítókúp általában a kugli magasságának az 1/3 részénél van vagyis ha 30cm magas a kugli akkor 8-10cm magasságban helyezzük el a kúp hegyét. Valamint az elfordulást meggátolhatja még a hasítókúp alatt elhelyezett ék ez nagyon fontos kiegészítő!!!

Mire kell figyelni mik az előforduló leggyakoribb hibák a kúpoknál?

Tompa hegy kialakítás, ha nem reped szét a fa a hegy előtt, hogy annak szabad utat csináljon akkor nyom a hasító hegye, úgy amikor egy életlen fúró nincs megfelelően aláköszörülve, emiatt megszorulhat a kúp vagy sokszorosára kell növelni a fára gyakorolt nyomóerőt. Megfelelően kialakított hegynél és menet profilnál a kúp és a menet hatásnak köszönhetően szinte magától rá kell húzni ellenállás nélkül a fát.

Szintén tompa hegy a probléma és a túl nagy menet emelkedés nem földet akarunk fúrni, hanem hasítani, szeretnénk a kúppal. A tompa hegy és a nagy mentemelkedés jóval nagyobb teljesítmény szükséges. Ezáltal a fogyasztásuk is megnő.

Dugóhúzó kialakítás. Parafánál jó fát hasítani kevésbé. A gond, hogy könnyen lepattanhat a hegy. Ez az egyik, amiért törés és hegy lepattanás ellen kevesen vállalnak garanciát. Mi ebbe az esetbe ingyen kicseréljük a hegyet.

Túl kicsi kúpszög törés veszélyes lehet.

Kilógó csavarok forgástestből? Soha! Ha csak nem a károkozás a cél. (szakbarbár)

Sajnos sokszor kapunk vissza gyenge minőségű kúpokat törött heggyel, kicsorbult éllel javítás céljából.
Ez például Posch néven fut.(Osztrák)


Gyenge anyagminőség, rossz menet kiképzés, hegy törés. Nem javítható!


Túl vékony tengely átmérő( 25mm) kihajlás majd tengely törés követi. Filigrán csapágyház.


Mekkora teljesítmény szükséges a hasításához ?
- Ez függ a hasítandó fa fajtájától illetve attól, hogy kugli vagy méterfát akarunk e hasítani. Valamint áttétellel vagy közvetlen akarjuk e meghajtani a kúpot.

Milyen fordulat tartományba érdemes használni a hasítókúpot ?
- 200-400 közötti fordulat/perc tartományba érdemes megválasztani a fordulatszámot. Attól függően, hogy milyen átmérőjű fát és milyen meghajtást használunk a hasításhoz.

Traktor hajtás esetén ajánlatos kardán kuplungot használni?
- Traktoros meghajtásnál mindenképpen kell a kardán kuplung, hogy az túlterhelés esetén megcsússzon, különben elhajlítja a 40, 50 és 60mm-es tengelyt is.

Miért jobb a kétbekezdésű menet, mint az egy ?
- Az egybekezdésű menetek általában nehezebben fúrnak bele a fába, mint a kétbezkedésűek ezért, hogy könnyebben lehessen megkezdeni a hasítást túl hegyesre készítik őket így viszont könnyen letörik a hegyük. Valamint a kétbekezdésű menetes kúpok könnyben szétfúrják a görcsös részeket a kereszt élnek köszönhetően. Kétbekezdésű menetre gyakorolt erőhatás szimmetrikusan eloszló.

Mi az a változó menetemelkedés?
- A hasítókúp elejétől indulva folyamatosan nő az emelkedése a menetnek.
A menetemelkedés: az egy fordulat alatt megtett távolság jelen esetben a fában és a táv milliméterben értendő.

Mi az előnye a változó menetemelkedésnek?
- A kúp hegyénél kisebb a menetemelkedés így még könnyebben tud belekapni a fába, mint a normál menetemelkedéssel ellátott kúpok. Ezáltal kisebb erőszükségletet igényel a hasítás megkezdése.

Szükség van a mély menetárokra ?
- Nincs, hiszen a fa hamarabb széthasad, mint hogy a mélyebb menetárkokat is kitöltse. A túl mély menetárokkal rendelkező kúpok nehezebben kapnak bele a fába. Így két lehetőség áll fenn vagy nagyon hegyes így könnyebben kap bele, de törékeny lehet vagy marad tompa végű akkor viszont nehezebben kap a fába. Ezért alkalmazunk az összes általunk gyártott kúpnál kétbekezdésű menetet (jobb oldali kúp). A gyártása így nehezebb, de jó arany középút a túl hegyes és a tompa között. Az alsó képen látható nem túl nagy kúpnál a fűrészes menet és a tompa hegy végett még egy 5,5kw-os motort is lefogott.


A túl mély menetprofilból adódóan rossz a hegy kiképzés ezért nehezen kap bele a fába a kúp, a nagy fordulat valamint a nagy menetemelkedés miatt pedig hirtelen rántja magára a fát így a hasítás nehézkes a működtetése pedig balesettel járhat ezért ez a megoldás kerülendő! A kilógó csavarok és az éles terelő lemezek pedig szintén balesetveszélyessé válhatnak.


Mekkora az ideális tengely méret ?
- Biztonságtechnikai szempontból a 35mm-nél nagyobb tengely méret a megfelelő. Így kevésbé kell tartani esetleges tengely kihajlástól és az anyagfáradásból eredő töréstől.

Szükség van a teljes kúp hőkezelésére?
- Nem, hiszen a hegy az ami belefúr a fába és megindítja a fa repedését ezért ez a rész van nagyobb igénybevételnek kitéve így elegendő a kúp elejét vagy a cserélhető hegyet edzeni.
A kúp kéregedzve van. Ez egy indukciós felületi edzés, ami lehetővé teszi,hogy a magszívóssága megmaradjon így a fárasztó igénybevétellel szemben sokkal jobban ellenáll ezáltal az esetleges hegy lepattanásától sem kell tartani.
(nem válik az egész kúp teljes keresztmetszetében rideggé)

Ajánlatos közvetlen villanymotor tengelyre szerelni a kúpot ?
- Nem mert tönkre teszi a villanymotor csapágyazását! Túl nagy lesz a fordulat így baleset veszélyes és a hasítás sem ideális. Valószínűleg a tengely átmérő sem felel meg az ajánlott méretnek.

Milyen ékszíjtárcsát válasszak ?
- Az ékszíjtárcsa kiválasztásnál figyelembe kell venni a motor fordulatszámát. Ajánlott kétsoros (dupla) ékszíjtárcsát felszerelni, hogy az ékszíj ne csússzon meg nagyobb ellenállás esetén.
A kisebbik ékszíjtárcsa 100mm átmérőjű vagy annál nagyobb legyen így növelni tudjuk a szíj élettartamát.
Javasolt ékszíj szélesség 13mm és 17mm. Fordulatszám kiszámolásához egy egyszerű példa: 1440 1/perc fordulatszámú motorhoz ahol a motoron lévő tárcsa 100mm átmérőjű felülre pedig 400mm-es tárcsa kerülne, vagyis negyedeljük a fordulatszámot így kapjuk az alábbi értéket: 1440/4 =360 1/perc

Miért csúszik meg az ékszíj?
- Valószínűleg a szíj és a tárcsa nem illeszkedik megfelelően egymáshoz ( túl széles, magas vagy keskeny a szíj ). Leggyakrabban a szíj belső perem felülete ül fel így nagyobb nyomaték esetén a szíj oldalsó részei nem tudnak kellő súrlódó erőt átvinni a tárcsára.
Mellékelt ábra mutatja a megfelelő illeszkedést.Milyen ékszíjat válasszak ?

- Normál profilú burkolt szíjak helyett javasoljuk a fogazott ékszíjat ez pontosabb illeszkedést tesz lehetővé így nagyobb nyomaték átvitelre képes. Rugalmasabbak ezáltal nő a szíj élettartama is.


Milyen méretű hasítókúpot válasszak ?

- Ez függ a hasítandó fa méretétől. A legkisebb, vagyis a 60-as átmérőjű kúpot kugli fa hasításához ajánljuk 30-40cm -es átmérőig. A 80-as kúp kugli és vékonyabb méterfákhoz jó. A 110-es kúp kugli és vastagabb méterfákhoz is használható.

Mekkora teljesítményű villanymotort válasszak?

Ø 60x270mm-es kúp 2kW-tól ajánlott
Ø 80x260mm-es kúp 3kW-tól
Ø 110x260mm-es kúp 4-5kW-tól.

1 fázisról (230V) is tudom üzemeltetni a hasító gépem?
- Igen egyfázisú villanymotorhoz a legkisebb 60-as átmérőjű kúpot javasoljuk.
Ajánlatos hozzá egy nagyobb ékszíjtárcsát beszerezni, amely lendkerékként is funkcionál.
1 fázisú villanymotorral többnyire kugli fát tudunk majd elhasítani méterfát kevésbé.

Milyen menetirányú kúpot válasszak?
- A menetirány megválasztása a forgásiránytól függ. Abban az esetben, ha szembe állunk a kúp hegyével és óra járásával megegyezően jobb kéz fele forog, akkor balos menetirányú kúp fog kelleni, ha óra járásával ellentétesen forog, akkor jobbos menetű kell.
Ha az irányváltás megoldható a menetiránynak nincs jelentősebb szerepe, vagyis a jobbos és a balos menettel is egyformán lehet hasítani.

Érdemes a kapálógép kihajtására szerelni a kúpot ?
- Nem javasolt, mert a fordulatszám túl alacsony lesz így a hasítás sem ideális.
A mechanikai felépítése sem felel meg a biztonságtechnikai követelményeknek.

Amennyiben megválaszolatlan kérdése van vagy tanácsra van szüksége keressen fel minket e-mailbe vagy telefonon és készséggel segítünk.Vásárlói képek